Vyrábané v Nemecku

Tradičné produkty na dopĺňanie nedostatku železa

Tieto produkty na doplnenie železa obsahujú len nehémové železo, ktoré sa vstrebáva veľmi pomaly, čím sa predlžuje doba potrebná na získanie požadovanej hladiny železa v tele. Ich užívanie je často spojené s nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami.

Tradičné produkty na dopĺňanie nedostatku železa z nehémového železa

Tablety, ktoré obsahujú LEN nehémové železo, nie sú fyziologickou formou železa. Obsahujú soli železa (fumarát, glukonát, sukcinát, sulfát železa) a vstrebávajú sa v dvanástniku. Podiel absorpcie z týchto prípravkov je veľmi nízky, preto musia tablety obsahovať veľmi vysoké dávky železa (niekedy až 300 mg), aby sa železo dopĺňalo na základe požiadaviek užívateľa. Vstrebávajú sa jedinou menej účinnou nehémovou cestou a druhú nám prirodzenú a účinnejšiu hémovú cestu vstrebávania v čreve nevedia využiť. Po vstrebaní cca 5 % ostáva v tráviacom trakte užívateľa asi 95 % nevstrebaného zvyšku. Zvyškové ióny železa dráždia sliznicu žalúdka a čreva, čo u užívateľa môže vyvolávať nežiaduce účinky vo forme hnačky, zápchy, bolesti brucha a žalúdka, prípadne spôsobiť kŕče.

Bežné potraviny negatívne vplývajú na absorpciu nehémového železa z prípravkov na dopĺňanie železa

Bežné potraviny znížujú absorpciu nehémového železa. Mlieko, mliečne výrobky, tiež vláknina prítomná v obilninách, orechoch, listovej zelenine, ďalej kalcium a vaječná bielkovina, znižujú resorpciu železa. Avšak najvýznamnejším faktorom znižovania vstrebávania nehémového železa sú polyfenoly obsiahnuté v čaji, káve, kakau a aj v niektorej zelenine a korení. Na vstrebávanie majú negatívny vplyv aj niektoré liečivá (napríklad antacidá používané na znižovanie kyslosti žalúdka, prípravky s obsahom vápnika a pod.), ktoré pôsobia inhibične (spomaľujú, utlmujú fyziologické procesy v organizme) a vytvárajú tak klinicky významné interakcie. Absorpcia je potom na základe uvedeného v bežnom živote ešte omnoho nižšia ako 5 %.

Rýchlosť vstrebávania nehémového železa je veľmi nízka, čo vplýva na príliš dlhú potrebu dopĺňania železa a užívanie býva vo veľa prípadoch spojené s nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami. Užívatelia potom často s užívaním skončia skôr, ako je ich hladina železa na požadovanej úrovni. Nepríjemné príznaky z nedostatku železa sa vrátia…

Štruktúra tenkého čreva

Vstrebávanie železa z produktov na doplnenie nedostatku železa prebieha najmä v dvanástniku, krátkej časti tenkého čreva. Ako môžete na obrázku vidieť, štruktúra nášho čreva je veľmi jemná a preto reaguje aj na to najmenšie podráždenie. Vysoké dávky nehémových solí železa obsiahnuté v produktoch na dopĺňanie železa môžu podnecovať k vytváraniu voľných radikálov v lúmene (vnútri) čreva a následne k podráždeniu jemnej štruktúry čreva až k zápalom.1,2  Pre dostatočné doplnenie železa, je dôležité koľko železa sa dokáže vo dvanástniku vstrebať. To že tableta obsahuje veľa železa, automaticky neznamená, že sa to železo dokáže aj vstrebať. Preto si vždy pred tým ako začnete užívať produkt na dopĺňanie železa pozrite v zložení produktu akú formu železa obsahuje a zvážte fakt, koľko železa týmto produktom denne dodáte do svojho čreva.

Zdroje:

  • Lund EK, Wharf SG, Fairweather-Tait SJ, Johnson IT. Am J Clin Nutr. 1999;69(2):250-255.
  • Orozco MN. et al. J Nutr. 2010;140(6):1105-1110.
Bunky tenkého čreva, kde prebieha resorpcia železa
Bunky tenkého čreva, kde prebieha resorpcia železa

Prečo niektoré produkty určené na dopĺňanie železa spôsobujú kŕče, zápchy či hnačky?

Absorpcia (vstrebávanie) železa z produktov na dopĺňanie železa obsahujúcich len nehémové železo z tráviaceho traktu je veľmi nízka a z toho dôvodu tieto výživové doplnky obsahujú vysoké dávky anorganického železa v jednej tablete – najčastejšie vo forme síranu železnatého alebo iných solí železa. Kvôli spomínanej nízkej absorpcii zostáva v tráviacom trakte veľké množstvo nevstrebaného železa, ktoré sa pasážuje ďalej tráviacim traktom až do konečníka a po ceste môže dráždiť jemnú štruktúru čreva a spôsobovať zápal a zažívacie ťažkosti, prejavujúce sa napríklad kŕčmi a bolesťou brucha, nevoľnosťou, zápchou či hnačkou.

Navyše, absorpciu nehémového železa významne znižujú také bežné potraviny ako čaj, káva, mlieko, vláknina či vápnik.

Optimálnou formou dopĺňania nedostatku železa bez nežiaducich účinkov je využívanie pozitívnych vlastností prírodného hémového železa s výrazne lepšou absorpciou, vďaka čomu stačí užívať nižšie denné dávky výživového doplnku. Prírodné hémové železo obsiahnuté v GlobiFer® forte je telu prirodzená forma, nespôsobujúca zažívacie ťažkosti a jeho prítomnosť v čreve napomáha aj absorpcii nehémového železa. Vzhľadom na tento fakt, je možné výrazne znížiť množstvo železa v 1 tablete, ktoré je potrebné k dostatočnému doplneniu chýbajúceho železa.

„To, čo vytvorila príroda, je vždy lepšie ako to, čo bolo vytvorené umelo.“
Marcus Tulius Cicero