Vyrábané v Nemecku

Lepšie vstrebateľné železo je hémové železo

Rýchlosť a efektivita dopĺňania nedostatočnej hladiny železa v tele je v mnohých prípadoch kľúčová. Nerozhoduje to, koľko železa zjete, či už v strave alebo v produktoch na dopĺňanie železa, ale koľko železa telo vstrebe a dokáže využiť vo svoj prospech.

Najlepšie vstrebateľné železo

Ak hľadáte najlepšie vstrebateľné železo, určite musíte najskôr poznať kde a ako presne sa železo vstrebáva. Má na to naozaj málo času. Železo vstrebávajú bunky čreva iba v dvanástniku, v krátkej asi 20-25 cm časti tenkého čreva. Je preto dôležité, aby železo využilo všetky možnosti vstrebávania.

 

 

Hémové železo vie náš organizmus prirodzene získať uvoľnením molekuly hému z bielkovín živočíšnej zložky potravy (hemoglobín, myoglobín) a osobitou cestou hém transportovať do buniek tenkého čreva cez tzv. hémové nosičové proteíny.  Prírodného hémového železa vie naše telo vstrebať zvyčajne 20–35 % a v prípade nedostatku až 50 %.

 

Anorganické, nehémové železo z rastlín má zložitejšiu cestu vstrebávania. Rastlina sa musí najskôr v žalúdku a čreve natráviť, uvoľní sa z nej samotné trojmocné železo, ktoré sa následne musí transformovať na dvojmocné (v tomto mu pomáha vitamín C). Až v tejto forme je schopné sa vstrebať do krvi, a to pomocou prenášačov dvojmocných kovov. V samotnom procese prenosu už vitamín C dvojmocnému železu nepomáha. Cez prenášače dvojmocných kovov sa však musia prenášať aj horčík, vápnik, zinok a iné dvojmocné kovy. A tak železo čaká v poradí, čiže jeho vstrebávanie je pomalšie. Miera vstrebávania nehémového železa je len niekde na úrovni 5-10 %.

Pri hľadaní najlepšie vstrebateľného železa prišli vedci na fakt, že to hémové má jedinečnú schopnosť stimulovať vstrebávanie aj toho nehémového a to v miere nárastu o cca 40 %. Tento úkaz nazývame „meat factor“. V prípade kombinácie hémového a nehémového železa, dokáže telo vstrebať aj viac nehémového, pretože hémové pomáha so vstrebávaním nehémovému. Ak si napríklad na tanieri skombinujete špenát s hovädzím mäskom vstrebe sa železo nielen z mäsa, ale oveľa viac aj zo špenátu.

 

Nevstrebané zvyšky železa, čo v tele spôsobujú?

Ak je v tablete na doplnenie nedostatku železa len nehémové železo musí v nej byť zákonite vysoká dávka železa. To je však pre naše telo kontraproduktívne a v niektorých prípadoch až škodlivé. Je veľmi dôležité rozlišovať či nám pri dopĺňaní nedostatku železa z tablety v čreve zostanú zvyšky hémového alebo nehémového železa. Nevstrebané hémové železo aj naďalej ostáva zabalené v héme – v prirodzenej forme, ktorá nereaguje s okolitým prostredím čreva.

MUDr. Radovan Juríček gastroeneterológ, III. interná klinika UNB a LFUK Limbová 5, 833 05 Bratislava

 “Nevstrebané dvojmocné nehémové železo je silne reaktívna substancia a priamo reaguje s okolitým obsahom čreva, pričom podnecuje vytváranie voľných radikálov. Tým dráždi tráviaci trakt a tiež aj narúša črevnú mikrobiotu, čo sa prejaví tráviacimi ťažkosťami vo forme bolestí brucha, zápchy, nadúvania, kŕčov či hnačky,“ vysvetľuje gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček.

Takže produkty na dopĺňanie železa, ktoré obsahujú len nehémové železo sú od najlepšie vstrebateľného železa vzdialené veľmi ďaleko. Ak potrebujete doplniť železo rýchlo a efektívne (napríklad po operácii, keď ste stratili veľa krvi alebo počas tehotenstva), spoľahnite sa na produkty, ktoré obsahujú kombináciu hémového a nehémového železa, čiže obsahujú oveľa menej železa, keďže majú vyššiu vstrebateľnosť. Podstatnejšie ako koľko železa denne prijmete je to, koľko denne železa absorbujete.

Negatívny vplyv potravín na absorbciu železa

Vstrebávanie hémového železa je ovplyvnené len mierne, kalciom. Mieru vstrebávania nehémového železa znižujú bežné potraviny, preto takéto železo musíte užiť hodinu pred jedlom. Vstrebávanie nehémového železa významne znižujú mlieko, mliečne výrobky, tiež vláknina prítomná v obilninách, orechoch, listovej zelenine, ďalej kalcium a vaječná bielkovina. Avšak najvýznamnejším faktorom znižovania vstrebávania nehémového železa sú polyfenoly obsiahnuté v čaji, káve, kakau a aj v niektorej zelenine, ovocí a korení. V dôsledku vplyvu faktorov na vstrebávanie nehémového železa môže byť toto v realite ešte omnoho nižšie ako 5 %.

Globifer forte

Najlepšie vstrebateľné železo v tabletách by bolo vtedy ideálne, ak by sa celý obsah železa z tablety rýchlo uvoľnil len v dvanástniku, kde by sa hneď aj vstrebal do buniek čreva. Železo by sa doplnilo rýchlo a v čreve by nezostalo žiadne zvyšné, čo by ho dráždilo. K ideálu sa blíži výživový doplnok Globifer forte, ktorý využíva synergiu prírodného hémového a nehémového železa. Ide totiž o riešenie založené na využití fyziológie ľudského tela. Aj doterajšie skúsenosti jeho užívateľov potvrdzujú jeho rýchlu účinnosť, bez obmedzení v jedle a pití a najmä bez tráviacich ťažkostí. Nepociťujú zápchy, kŕče či hnačky, ktoré mali predtým, keď užívali produkty obsahujúce len nehémové železo. GlobiFer forte je vhodný aj pre tehotné ženy, deti od 12 rokov a celiatikov, keďže neobsahuje lepok. Neobsahuje ani laktózu.

Zdieľaj:

Ďalšie články

Je železo vitamín alebo minerál?

Je železo vitamín alebo minerál?

Mnohí sa domnievajú, že železo je vitamín, avšak nie je to pravdivé tvrdenie. Železo je chemický prvok v periodickej tabuľke prvkov pod označením Fe (Ferrum), avšak vo výžive sa železo považuje za minerál.

Čítajte dalej