Železo v potravinách – najlepšie potraviny bohaté na železo
Železo je minerálna látka, ktorú si organizmus nevie sám vytvoriť. Je preto dôležité, jeho prísun zabezpečiť či už z potravín bohatých na železo alebo vhodných výživových doplnkov či liekov.
Železo v strave nájdeme v živočíšnych potravinách, konkrétne v héme nebielkovinovej súčasti hemoglobínu v červených krvinkách a v mäse vo forme myoglobínu. Toto železo nazývame hémové železo. V rastlinnej strave sa nachádza vo forme železitých solí, ktorému hovoríme nehémové železo. Je preukázané, že ľudský organizmus dokáže železo zo živočíšnych zdrojov vstrebať lepšie než z rastlinných. Najlepšou cestou bude, ak váš jedálniček obsahuje potraviny bohaté na železo z oboch oblastí. Ktoré to sú?
Železo v živočíšnych potravinách
Železo v potravinách živočíšneho pôvodu nájdeme najmä v červenom mäse a pečienke. Konkrétne hodnoty nájdete v prehľadných tabuľkách. Zároveň platí, že hémové železo sa vďaka hémovým nosičovým proteínom vstrebáva z čreva do krvi v oveľa vyššej miere ako železité soli z rastlinných potravín bohatých na železo. Má teda vysokú biologickú dostupnosť. Hémové železo pomáha vstrebávať sa aj tomu nehémovému, čomu hovoríme meat faktor. Konzumácia živočíšnych produktov má aj ďalšie benefity pre organizmus. Mäso, ryby a vajcia sú zároveň významným zdrojom ďalších vitamínov ako B1, B12, D, omega-3 mastných kyselín, ale aj minerálov ako vápnik, fosfor a podobne.
Z prírodného hémového železa vie naše telo absorbovať zvyčajne 20-35 % a v prípade nedostatku až 50 % a to v celku. Prírodné hémové železo, ktoré naše telo nevstrebe, nám nespôsobuje v črevách a žalúdku žiadne podráždenie. Z prírodného hémového železa si vie naše telo získať železo rýchlejšie, efektívnejšie a vo väčšom množstve.
Dôležitý je aj pôvod konzumovaného mäsa, aby v ňom neboli škodliviny, antibiotiká a iné látky spôsobujúce kontamináciu. Zároveň dbajte aj na formu úpravy pokrmu z mäsa. Nahraďte vyprážanie iným spôsobom, nezaťažíte tak tráviaci trakt a ten má potom energiu napríklad na vstrebávanie železa a iných dôležitých látok.
Železo v potravinách: MÄSO A VAJCIA
Obsah železa v potravinách: [mg/kg]
Hovädzia pečeň
90,0
Hovädzie mäso
27,5
Jahňacie mäso
20,0
Bravčové mäso
17,5
Vajce
17,0
Tuniak v oleji
12,0
Kuracie mäso
10,0
Okrem mäsa nájdeme železo aj v iných formách živočíšnej stravy:
Železo v potravinách: MLIEKO A SYRY
Obsah železa v potravinách: [mg/kg]
Polotučný syr
10,0
Syr ementál
9,0
Kravské mlieko
2,0
Jogurt
1,0
Železo v rastlinných potravinách
Železo z rastlín telo absorbuje v menšej miere. Zdroje železa v rastlinných potravinách obsahujú všeobecne menej tuku a zároveň obsahujú významné množstvo ďalších ochranných látok, minerálov, vitamínov a vlákniny avšak tiež platí, že vegáni, ktorí nekonzumujú živočíšne potraviny si niektoré vitamíny a minerály musia dopĺňať cez výživové doplnky. Pozor na zdroje železa v rastlinných potravinách, ktoré by mohli obsahovať pesticídy. Aj keď sa železo v rastlinnej strave nachádza, telo ho však ťažšie z nej získava.
Anorganické železo, ktoré sa nachádza v rastlinách má totižto zložitú cestu z tráviaceho traktu do krvi, kde pôsobí. Rastlina sa musí najskôr v žalúdku a čreve natráviť, uvoľní sa z nej samotné trojmocné železo, ktoré sa následne musí transformovať na dvojmocné. Až v tejto forme je schopné sa vstrebať do krvi, a to pomocou prenášačov dvojmocných kovov. Tie však musia prenášať aj horčík, vápnik, zinok a iné dvojmocné kovy. A tak železo čaká v poradí, čiže jeho vstrebávanie je pomalšie v porovnaní so vstrebávaním hémového železa. Vzhľadom na uvedené je miera vstrebávanie nehémového, rastlinného železa len niekde na úrovni 5-10 %, čo je výrazne nižšie ako pri hémovom železe.
Čo pomôže lepšej absorpcii nehémového železa a čo ju zhoršuje?
Tvrdenie, že vitamín C napomáha vstrebávaniu nehémového železa platí len čiastočne. Pravda je, že vitamín C pomáha transformácii železa z trojmocného na dvojmocné, ale už samotnému vstrebávaniu dvojmocného železa do krvi nepomáha. Tam si musí železo vystáť rad s ostatnými kovmi, ako sme spomínali vyššie. Vstrebávaniu nehémového železa tiež pomáha nízke pH, preto sa napríklad v kyslej šošovicovej polievke kombinuje šošovica s octom.
Naopak sú potraviny, ktoré významne zhoršujú vstrebávanie rastlinného železa. Absorpciu železa znižujú mlieko, mliečne výrobky, tiež vláknina prítomná v obilninách, orechoch, listovej zelenine, ďalej kalcium a vaječná bielkovina. Avšak najvýznamnejším faktorom znižovania vstrebávania nehémového železa sú polyfenoly obsiahnuté v čaji, káve, kakau a aj v niektorej zelenine, ovocí a korení. Preto by ste nemali tieto potraviny kombinovať, resp. kávu, čaj či kakao si doprajte buď hodinu pred jedlom alebo až neskôr po jedle. V dôsledku vplyvu faktorov na vstrebávanie nehémového železa môže byť toto v realite ešte omnoho nižšie ako 5 %.
Najvyšší podiel rastlinného železa majú riasy – 530 mg/kg a pivné kvasnice – 176 mg/kg. Významným rastlinným zdrojom železa sú aj niektoré orechy a semená (sezamové – 100 mg/kg, pistácie – 73 mg/kg, slnečnicové – 70 mg/kg a pod.).
U nás obľúbená šošovica a fazuľa sú zdrojom železa najmä pre vegetariánov a vegánov.
Zdroj železa v potravinách: STRUKOVINY
Obsah železa v potravinách: [mg/kg]
Biela fazuľa
76,0
Šošovica
70,0
Fazuľa
60,0
Hrach
50,0
Bôby
48,0
Áno, Pepek námorník mal silu zo špenátu najmä kvôli údajne vysokému obsahu železa. Pri vzniku rozprávky sa však mylne domnievali, že obsahuje až 500 mg/kg, bol to však dôsledok chyby v desatinnej čiarke. Cvikla je výborná potravina avšak veľa železa vaše telo z nej nezíska.
Zdroj železa v potravinách: ZELENINA
Obsah železa v potravinách: [mg/kg]
Špenát
50,0
Pór
28,0
Cvikla
18,0
Zemiaky
13,0
Špargľa
11,0
Kel
10,0
V niektorých obilovinách tiež nájdete celkom vysoké zastúpenie rastlinného železa. Problémom je však vysoký obsah vlákniny v obilninách, ktorá bráni jeho vstrebávaniu. Obsah železa v spracovanej múke sa mierne líši.
Zdroj železa v potravinách: OBILOVINY
Obsah železa v potravinách: [mg/kg]
Raž
48,0
Pšenica
43,0
Ryža
28,0
Ovsené vločky
36,0
Kukuričné zrno
24,0
Železo sa nachádza aj v ovocí, aj keď v menšej miere. Nájdete ho v druhoch, ktoré sa u nás bežne dopestujú. Ak nie je k dispozícii v čerstvej forme, pokojne siahnite po mrazenej alternatíve. Hoci sa čučoriedky zvyčajne považujú za významný zdroj železa, treba jedným dychom dodať, že obsahujú množstvo tanínu (rastlinný polyfenol), ktorý významne znižuje vstrebávanie železa.
Zdroj železa v potravinách: OVOCIE
Obsah železa v potravinách: [mg/kg]
Maliny
10,0
Broskyne
9,5
Jahody
9,0
Čučoriedky
7,0
Marhule
6,0
Hrozno
5,0
Lieky a železo
Podľa portálu liekysrozumom.sk by ste pri užívaní nasledovných liekov mali počkať aspoň 2 hodiny, kým užijete železo:
Bisfosfonáty
Tetracyklíny a deriváty tetracyklínu
Fluorochinolóny
Penicilamín
Hormóny štítnej žľazy/tyroxín
Metyldopa, levodopa, karbidopa
Vápnik, zinok
Antacidá
Čo jesť pri nedostatku železa?
Z vyššie uvedeného vyplýva, že pri zvyšovaní zásob železa hrá významnú úlohu najmä červené mäso. Nielen mierou obsahu železa, ale najmä mierou jeho vstrebávania do tela. Hémové železo obsiahnuté v mäse dokonca pomáha vstrebávať sa aj tomu nehémovému z rastlín, čomu hovoríme meat faktor. Čiže odpoveď na otázku „Čo jesť pri nedostatku železa?“ je jednoduchá. Dobrým zásobám železa v tele určite najviac prospeje vyvážený a pestrý jedálniček s množstvom zeleniny, strukovinami, obilninami a ovocím v kombinácii s mäsom, rybami a ďalšími živočíšnymi produktami. K dochucovaniu jedál využite aj bylinky, ktoré tiež obsahujú železo a vitamíny (tymián, bazalka, petržlen a pod.) Dostatočnými zásobami železa v tele zabezpečíte svojmu telu dostatok energie, vyhnete sa únave a naviac podporíte aj obranyschopnosť vášho organizmu.
Ak strava nestačí
Sú v živote obdobia, kedy strava na dopĺňanie železa jednoducho nestačí. Nedokážeme zjesť toľko stravy a najmä v správnom pomere, aby sme telo zásobili dostatočným množstvom železa. Vtedy je dobré siahnuť po účinnom výživovom doplnku, ktorý hladinu doplní rýchlo a bez tráviacich ťažkostí. Obľúbený Globifer forte obsahuje kombináciu hémového a nehémového železa a využíva tak synergický efekt tejto kombinácie. Hladinu železa doplníte za kratší čas a bez zápchy, kŕčov či zníženia celkovej imunity. Ak stále pochybujete, o účinkoch výživového doplnku Globifer forte prečítajte si aj názor odborníka alebo skúsenosti iných užívateľov.
Krásne slnečné a teplé počasie nás priam láka k vonkajším fyzickým aktivitám a športovaniu. Každý športovec, či už vrcholový alebo rekreačný, sa však stretáva aj so znížením výkonnosti či únavou. Príčinou môže byť aj nedostatok železa, ktoré pomáha transportovať kyslík v organizme a je esenciálnou mikroživinou.
Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepšiu používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Nevyhnutné cookies
Nevyhnutne súbory cookies by mali byť vždy povolené, aby sme mohli uložiť vaše preferencie pre nastavenia súborov cookie.
Ak zakážete tento súbor cookie, nebudeme môcť uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým, keď navštívite túto webovú stránku, budete musieť znova povoliť alebo zakázať súbory cookies.
Cookies tretích strán
Táto webová stránka používa Google Analytics na zhromažďovanie anonymných informácií, ako je počet návštevníkov stránky a najobľúbenejšie stránky.
Ponechanie tohto súboru cookies nám pomáha zlepšovať našu webovú stránku.
Najprv povoľte prísne nevyhnutné súbory cookie, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!